Yori Kamphuis

Artificiële Intelligentie
HomeBiografieLezingenFoto's en video'sContact
Home
Artificiële Intelligentie en veiligheid

Artificiële Intelligentie en veiligheid

Het politieke landschap verandert en Artificiële Intelligentie (AI) speelt hierin een voorname rol. De techniek creëert indirect bijvoorbeeld maatschappelijke onrust door onder meer de politieke keuzes van mensen met fake news te beïnvloeden.

Dat gebeurt onder meer met nepaccounts op sociale media, die de beeldvorming bij het grote publiek sturen. Ook maakt AI deepfakes (hoofd van persoon op lichaam van een ander persoon) en natuurgetrouwe stemmanipulaties mogelijk.

Hoe bedreigt Artificiële Intelligentie onze veiligheid?

In een tijd waarin AI niet alleen kan vaststellen wat het ziet, maar mensen ook kan beoordelen op hun gedrag, biedt de technologie evenveel kansen als bedreigingen. Op AI gebaseerde patroon- of videoherkenning kan bijvoorbeeld bewust misleid worden, waardoor een kat-en-muisspel ontstaat tussen creatie en manipulatie enerzijds en de detectie hiervan anderzijds.

Aan deze ontwikkeling kleven de nodige veiligheidsrisico’s. Zo kan een gefopte vingerafdrukscanner autorisatie geven op basis van een vingerafdruk, zonder dat dit zou moeten. Net zoals een op beeld gebaseerde scanner potentieel gevaarlijke voorwerpen kan missen, met alle gevolgen voor de veiligheid van dien.

Artificiële Intelligentie en veiligheid versus ethiek

Bovendien leidt AI ook onvermijdelijk tot ethische vraagstukken, zo toont futurist en AI-expert Yori Kamphuis overtuigend aan in zijn lezing over Artificiële Intelligentie en veiligheid. In China zijn tal van databases bijvoorbeeld gekoppeld aan een social credit systeem, dat mensen constant beoordeeld op hun gemonitorde gedrag. Dit heeft onder andere consequenties voor of ze mogen vliegen, reizen met het openbaar vervoer of een huis kopen.

Hoe nobel is dit streven eigenlijk en draagt dit daadwerkelijk bij aan de veiligheid? In zijn lezing durft Yori deze en andere kritische ethische vragen te stellen én te beantwoorden. Want hoewel een verstandige inzet van AI kan leiden tot een veiliger wereld, is vertrouwen op het (voor)oordeel van algoritmes niet zaligmakend. Bovendien wordt geen algoritme zo gemaakt, dat het (sommige) overtredingen door de vingers ziet. Maakt dat het niet onmenselijk?

Lezing over Artificiële Intelligentie en veiligheid boeken

De lezing Artificiële Intelligentie en veiligheid is zeer geschikt voor organisaties die Artificiële Intelligentie door een vernieuwende bril willen bekijken en hun actuele kennis over dit thema willen verrijken.

Yori weet met zijn lezing de aandacht van zijn publiek vanaf de eerste seconde te grijpen en laat deze vervolgens niet meer los. Op kenmerkend enthousiaste wijze inspireert hij de toehoorders in een interactieve sessie met daarin volop ruimte voor het stellen van vragen.

Als gelouterd technoloog en AI-specialist en met een afgeronde studie Geopolitiek & Veiligheid op zak (met een specialisme in de richting van de inlichtingendiensten), is Yori dé spreker bij uitstek over Artificiële Intelligentie in het veiligheidsdomein.

Meer informatie over Artificiële Intelligentie en veiligheid? Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden of om de bekende futurist Yori Kamphuis direct te boeken.

Lezingen

Artificiële Intelligentie in de geopolitiek
Lezingen overzicht
”Als SVDC hebben wij een buitengewoon positieve ervaring met Yori Kamphuis als spreker bij een van onze evenementen. Yori wist het publiek gedurende 45 minuten non-stop te boeien met zijn passievolle voordracht, trendwatching en blik op de toekomst.”
- Gert-Jan Ludden – Directeur SVDC advies in crisisbeheersing
“Yori heeft gesproken op het 5 jarig jubileum van de Brightlands Maastricht Health Campus. Door zijn goede voorbereiding en inleving in onze campus bracht hij een passend verhaal en daarmee wist hij de juiste snaar te raken bij het publiek. We zouden Yori graag nog eens verwelkomen op onze campus!”
- Brightlands Maastricht Health Campus
“Yori heeft op het Health Valley Event een lezing verzorgd in het plenaire programma. Door zijn bevlogen en persoonlijke manier van van presenteren zat de zaal op het puntje van de stoel.”
- Linda van Schuijlenborgh – Projectmanager Health Valley Event
“Yori is een boeiende spreker. Hij zorgt voor een mooie lezing die hij op zijn publiek afstemt. Hij is goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen en zorgt voor interactie met zijn publiek.”
- Monique Winkelman – Adviseur Marketing & Communicatie Rabobank Rijk van Nijmegen
“Yori is een enthousiaste spreker die het publiek mee kan nemen in de betekenis van technologie voor diverse maatschappelijke domeinen en organisaties. Hij weet daarbij helder en op humoristische wijze mogelijkheden en beperkingen te schetsen, en hij zet mensen aan tot nadenken. Zijn persoonlijke verhaal is daarbij minstens even indrukwekkend als relevant.”
- Karin Menses – IV regisseur UWV WERKbedrijf
“Yori is in staat om met zowel zijn persoonlijke verhaal als met zijn oprechte vragen jonge mensen te raken. Zijn brede technische kennis kan hij koppelen aan erg praktische ontwikkelingen van hedendaagse en toekomstige toepassingen.”
- Jochem Goedhals – Fontys PULSED Teamlead

Yori Kamphuis boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2023 - Yori Kamphuis en sprekersbureau Quality Bookings